Onze campagnes 2019

• 15 Février 2019

ONZE CAMPAGNES

Clean Air Now

   Moet het nog gezegd worden dat de luchtkwaliteit in ons land te wensen overlaat? Bijna overal, in de stad en op het platteland, vervuilen uitlaatgassen de lucht en bedreigen ze onze gezondheid en die van onze kinderen.

   Clean Air Now is een campagne die luchtvervuiling in België aanklaagt. We vragen onze ministers om straten op mensenmaat te maken, waar onze kinderen gezonde lucht kunnen ademen en waar de auto aan de kant gezet wordt:

  • Een andere soort mobiliteit met beter openbaar vervoer (gratis in het centrum), met meer plaats voor fietsers en voetgangers en faciliteiten voor deelauto’s.
  • Een ambitieus beleid dat het aantal auto's op de weg vermindert en dat diesel- en benzinevoertuigen geleidelijk uit het verkeer haalt

   Op jouw ritme kun je al kleinschalige acties ondernemen! Dit is wat de campagne Clean Air Now voorstelt:  

  • Laat de auto zo vaak mogelijk aan de kant staan! Leg korte afstanden te voet of met de fiets af, en gebruik het openbaar vervoer voor langere afstanden.
  • Zorg ervoor dat je niet blootgesteld bent aan ongezonde lucht, door bijvoorbeeld  drukke verkeersassen te mijden als je te voet of met de fiets onderweg bent, of door je verder van de weg te houden als je moet wachten.

   Wil je meer info over de campagne Clean Air Now, klik dan op deze link : https://www.cleanairnow.be/#moreInfo

Je kan ook onze petitie tekenen om concrete maatregelen van onze ministers te eisen: https://www.cleanairnow.be/#gotoPetition

Meat & Dairy – Minder Vlees, meer groeten

Minder vlees eten is een goede en gezonde keuze voor de planeet! De campagne Meat & Dairy wil aantonen dat onze (over)consumptie van vlees schadelijk is voor het milieu, maar ook voor onze gezondheid en die van onze kinderen.

  Dit zijn de belangrijkste gevolgen van overmatige consumptie van vlees en industriële zuivelproducten:

1. De klimaatverandering verergert

2. De vleesproductie is een gevaar voor onze bossen en voor het voortbestaan van ecosystemen

3. Water wordt verkwist en/of raakt sterk vervuild

4. Allerlei gezondheidsproblemen nemen toe

5. Dieren worden misbruikt uit winstbejag

6. Boeren, werknemers en gemeenschappen krijgen amper een rechtvaardig deel van de winst

    Met recepten om eens anders te koken en petities probeert deze campagne de rampzalige gevolgen van overmatige vlees- en zuivelconsumptie aan te pakken.
Klik op deze link als je meer informatie wil over onze Meat & Dairy-campagne: 
https://lessismore.greenpeace.org/be_FR/
Je vindt er ook tips om in jouw directe omgeving – met familie of buren – de vlees- en zuivelconsumptie te verminderen.

Er is een nieuwe petitie gelanceerd om de Belgische en Europese politici te vragen ons landbouwbeleid te wijzigen. Onderteken deze petitie als ook u wilt dat Europa stopt met het subsidiëren van vervuilende fabrieksboerderijen en prioriteit geeft aan boeren die in harmonie met de natuur werken!  https://goodfoodforall.be/

En omdat de revolutie ook in de keuken begint, zijn hier recepten die speciaal uitgedokterd zijn om een gezonde wereld te promoten: https://medium.com/greenpeacecookbook 

   Energie

De gevolgen van de klimaatverandering nemen toe en laten zich duidelijk zien. Onze planeet draait zot en raakt bijna letterlijk het noorden kwijt. Kernenergie is geen oplossing om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Onze zeven kernreactoren blokkeren eigenlijk de transitie naar 100% hernieuwbare energie. Ze zijn riskant, gevaarlijk en duur, terwijl de zon en de wind steeds betaalbaarder worden. Gelukkig zijn de alternatieven klaar om het over te nemen.

Met het oog op een definitieve uitstap uit kernenergie, biedt Greenpeace een breed scala aan alternatieven voor groene energie aan die voor het grijpen liggen. Zo kan je kiezen voor de groenste elektriciteitsleverancier dankzij een ranking op basis van ecologische en duurzame criteria.

Je vindt via deze link alle documentatie in verband met energie: https://www.greenpeace.org/belgium/nl/wat-doen-wij/klimaat-en-energie/ Wens je thuis groene stroom? Met dit hulpmiddel kies je de beste leverancier: https://mijngroenestroom.be/#ranking  

Mobilisaties voor het klimaat

We steunen de klimaatmarsen en moedigen ze aan! Naast onze rol bij het organiseren van grote marsen op zondag, vragen we alle burgers om op straat te komen bij de nationale klimaatbetogingen. We steunen de acties van de jongeren die elke donderdag spijbelen om concrete maatregelen voor het klimaat te eisen.