Wat kunnen publieke investeringsmaatschappijen doen voor het klimaat?

Edw Brusselaar

Voorstelling onderzoek: Wat kunnen publieke investeringsmaatschappijen doen voor het klimaat?

Online webinar

Waar halen we het geld voor de omslag naar een groene en solidaire samenleving? FairFin en Arbeid en Milieu slaan de handen in elkaar om te zoeken naar antwoorden. Vorig jaar publiceerden we een eerste rapport over de kostprijs van de transitie, en de rol die publieke banken en de privésector kunnen opnemen. In een gloednieuwe studie zoomen we in op de bestaande publieke investeringsmaatschappijen in België: PMV, FPIM, SRIW, LRM, en finance.brussels.

Vandaag worden deze instellingen grotendeels aan het oog van de bevolking onttrokken. Ze beheren nochtans veel geld, dat bovendien toebehoort aan de belastingbetaler. Welke rol kunnen ze spelen in de financiering van een eerlijke klimaattransitie? Hoe centraal staat klimaat vandaag al in hun werking? Hoe kunnen het parlement en het middenveld deze instellingen democratiseren?

Zowel de nieuwe federale regering als de Vlaamse kondigden aan dat ze de strategie van deze maatschappijen willen herdenken.  Wij maken de oefening vandaag al. In een uitgebreid onderzoek belichten we hoe ze hun onbenut potentieel kunnen realiseren.

Op donderdag 15 oktober maken we het resultaat van deze oefening bekend.

We nodigen je graag voor uit voor de online presentatie van onze bevindingen. Na je inschrijving sturen we je de nodige info om deel te kunnen nemen.

 

Praktisch

Tijdstip: donderdag 15 oktober om 13u30

Programma:

  • 13u30: Inleiding door Frank Vanaerschot (FairFin)
  • 13u45: Yelter Bollen (Arbeid & Milieu) licht het onderzoek verder toe
  • 14u15: Vragenronde en ruimte voor discussie en bijkomende toelichting

Schrijf je hier in: https://www.fairfin.be/form/onderzoek-publieke-investeringsf