Événement

Webinar- Kernwapens in België

Marie- Elise Bettens

NL only. Website: https://vrede.be/vredescafe-9-kernwapens-belgie-tijd-voor-een-transparant-debat

Sinds 1963 liggen er naar schatting 20 kernwapens, eigendom van de Verenigde Staten, op de luchtmachtbasis van Kleine Brogel in Limburg. De aanwezigheid van deze kernbommen wordt tot op de dag van vandaag door onze regering “bevestigd noch ontkend”.

Tijdens het vredescafé gaan we dieper in op hoe de kernbommen in België terecht zijn gekomen en waarom dit een uitstekend voorbeeld is van sluipende besluitvorming. Die sluipende besluitvorming zorgt ervoor dat er al bijna 60 jaar kernwapens in België liggen zonder een open en democratisch debat. Dat kunnen we toch niet langer pikken?

Uit opiniepeilingen blijkt dat een overgrote meerderheid van de Belgische bevolking geen kernwapens wil in ons land. Het is dus hoog tijd dat de stem van de Belg gehoord wordt en dat we onze politici wakker schudden. Daarom lanceren we met de Belgische Coalitie tegen Kernwapens een petitie voor een transparant debat over de kernwapens in ons land.

In dit Vredescafé gaan we na hoe geschiedkundige en politieke factoren de sluipende besluitvorming mee tot stand brachten en hoe onze petitie er een einde aan kan maken.

De sprekers worden binnenkort aangekondigd.

Schrijf je in via https://forms.gle/SKXCG7QV5iroumbz8 Enkele dagen voor het vredescafé bezorgen we je de link naar het Zoom-webinar.

Dit vredescafé wordt georganiseerd in samenwerking met Pax Christi, No Nukes en Vrede vzw.