Événement

Het Gents Milieu Front (GMF) presenteert: Groene Loper 2021: het Ecologisch Filmfestival

Caroline Dossche

Voor de Groene Loper 2021 gooit het Gents Milieu Front het dit jaar over een andere boeg. We gaan een samenwerking aan voor 4 filmavonden met cinema Sphinx in hartje Gent, die het tijdens de coronatijden extra moeilijk hebben (gehad). 
We laten 3 inspirerende docu's en 1 langspeelfilm met een activistische knipoog op je los. GMF-leden genieten van een reductietarief.
Info, data en tickets: zie hieronder of HIER.

 

We starten ons filmfestival op vrijdagavond 29 oktober met de heerlijke langspeelfilm "Woman at war". Het vertelt het verhaal van Halle, een vrouw van in de vijftig met een missie en een opmerkelijk dubbelleven. Enerzijds heeft ze een rustige baan als muzieklerares en dirigent van een koor. Maar in haar vrije tijd is de revolutie in haar losgekomen. Halla doet er alles aan om de vervuilende industrie in IJsland een halt toe te roepen. Ze is een verbeten milieuactivist die het maatschappelijk leven ontwricht en de landelijke media bezighoudt. Doelwit is de aluminiumindustrie. 
20u | €8 voor GMF leden - €10 voor niet leden - Koop je ticket hier.  
Achteraf gaan we in gesprek met twee activistes uit Gent: Katrien van XR Gent en Caroline van Greenpeace.

Het weekend erna op vrijdagavond 5 november laten we docu "10 Billion: What's on Your Plate?" op je los. In 2050 zal de bevoking op aarde waarschijnlijk ongeveer 10 biljoen mensen bedragen. Op zoek naar een antwoord op de vraag of het mogelijk is voedsel te voorzien voor de volledige wereldbevolking, gaat regisseur Valentin Thurn op reis naar verschillende plaatsen in de wereld op zoek naar ecologisch en economisch verantwoorde alternatieven in vergelijking met de massa industrie waar het merendeel van ons huidig voedsel wordt geproduceerd.
20u | €8 voor GMF leden - €10 voor niet leden - Koop je ticket hier.

Op dinsdagavond 23 november vertonen we 'Passion: zwischen revolte und resignation".  Een docu, of eerder een indrukwekkend muzikaal essay over het verlies aan verbondenheid en idealisme. In de jaren ‘70 stond filmmaker Christian Labhart nog in een zelfgebreide trui te demonstreren tegen kernenergie. Vandaag kijkt hij, inmiddels getrouwd en vader, terug op het activisme van toen. De Matthäus Passie van Johann Sebastian Bach, gebracht door het Gentse Collegium Vocale, is de perfecte soundtrack voor deze intieme film.
Engels ondertiteld.
20u | €8 voor GMF leden - €10 voor niet leden - Koop je ticket hier. 

De week erna sluiten we de Groene Loper af op dinsdagavond 30 november met de Belgische documentaire "La Vie d'une Petite Culotte et de celles qui la fabriquent". Deze docu neemt ons mee naar de levens van mensen die in de schaduw van de textiel industrie werken. Het proces van een onderbroek produceren connecteert Yulduz, een boer uit Oesbeekse katoenvelden die niet kan opkomen voor zichzelf; Janaki, een jonge weefster die de schoolbanken moest verlaten voor de fabriek; Mythili, een verver in India die droomt van het moederschap; Risma, een vrouwenrechten activiste uit Indonesië en de moeder van de regiseusse, Pascale, die een kleine kledingwinkel runt in België.
-->Achteraf gaan we in gesprek met Stéfanne Prijot, regiseusse van de docu. 
20u | €8 voor GMF leden - €10 voor niet leden - Koop je ticket hier.

Voor meer gedetailleerde info over de films verwijzen we graag naar onze online
 kalender.